Bukse som tåler fart og spenning

Test av Klättermusens selebukse Freke. Publisert i Hundekjøring nr. 1 2011. Testet av Arild Stangenes.

Klättermusen er en friluftsklær- og utstyrsprodusent som holder til i Åre i Sverige. De har laget bekledning siden 1984 og satser på funksjonell kvalitetsutrustning. Klättermusen har vunnet flere priser for både funksjon-alitet og miljøvennlighet. Hundekjøring har testet Klätter-musens selebukse Freke. Vi har benyttet buksen daglig, fra november til februar i forbindelse med hundekjøring og all aktivitet forbundet rundt dette. Den har vært brukt på barmarkstrening i regn og sludd, i hundegården og selvfølgelig på snø og kalde sledeturer i januar. Bruksdøgn cirka 90. 

Materialer og utforming
Freke er en kraftig selebukse med høy overdel, også kalt bib (salopette). Buksen markedsføres av Klättermusen til blant annet isklatring, alpine toppturer og røft vinterbruk generelt. 

Buksen har en kraftige kevlar-forsterkninger fra oversiden av kne og ned langs fram- og innsiden på beina.I tillegg har den kevlar-forsterkningen i baken. På knær er det mulig å legge inn puter for økt beskyttelse og isolasjon hvis du sitter mye på knærne ute. Buksen har snølås på midjen, strikk og strammeremmer nederst på buksebeinet. Det medfølger også bøyler til å feste under sko for å ytterlige forhindre inntrenging av snø. Langs beina er det kraftige toveis YKK-glidelåser med overdekkende klaff med borrelås.

Freke har to store lårlommer med klaff over glidelåsen. I tillegg har den en liten lomme med glidelås på bibens overdel.

Freke er produsert i 3L cutan super stretch. Tekstilen er Klättermusens eget varemerke og kan sammenlignes med eksempelvis goretex. Stoffet er tre-lags og består av et innertøy av nettingfor, en vanntett polyuretan-membran i midten og et ytterlag av av polyamid og elestan. Materialet er mykt og smidig med gode stretchegen-skaper. Freke har ifølge Klättermusen en vannsøyle på 20 meter og en RET-verdi på 5-6 (pusteegenskaper), noe som er meget bra. Se faktaboks.

Gjør doprosedyren enkel
Selene er elastiske og justerbare med lås på fremsiden. Bakenden av selene er genialt plassert slik at du enkelt kan dra ned glidelåsene på siden av beina, vippe ned «bæsjeklaffen» eller bakenden på buksa. Det er en spenne på begge sider av buksen som hindrer glidelåsen i å gå for langt ned. Du slipper dermed å ta av jakke, genser og vippe ned bukse når det blåser stiv kuling og du må gjøre fra deg. Denne operasjonen kan gjøres med én hånd og i fart på sleden ved akutte behov. Skulle du være uheldig å bli tatt av skred med buksa nede, har Freke også en innsydd Recco-brikke. Se faktaboks.

Når buksen etterhvert blir utslitt, kan du leverer den inn til en autorisert forhandler, og få tilbake 20 euro i miljøpant.

Freke kan vaskes i maskin på 30 grader. Det anbefales at den vaskes regelmessig, da møkk vil redusere tekstilenes puste- og vannavvisende egenskaper. Må ikke tørkes i trommel. 

Konklusjon
En svært god selebukse til hunde-kjøring og også annen ekstrem vinterbruk. Freke har gjennomgående høy kvalitet på sømmer, glidelåser og lommer. Justeringer, glidelåser og stramminger kan betjenes med hansker på. Løsningene er gjennomtenkte og tydelig konstruert med støtte av friluftsfolk som stiller krav til funksjon-alitet og kvalitet.

Freke er en kraftig skallbukse og ikke en varm vinterbukse. Man må derfor regulere underbekledning og lufting i forhold til temperatur og aktivitet. Det er mulig å regulere dette uten å måtte ta av buksen. Ved å dra ned glidelåsene på siden av beina blir buksen hengende foran som et forkle og muligjør skifting. Buksen oppleves som svært god ved mye vind, men igjen avhenger dette av underbekledningen.

I starten av testperioden ble buksa utsatt for mye regn og sludd. Kombinert med løping, sparking og dytting opplevde vi ikke å bli våte gjennom buksa. Noe vann kan komme ned gjennom åpen hals og dermed gjøre bibsen våt fra innsiden. Puste-egenskapende oppleves som gode under tørre værforhold i forbindelse med aktivitet, men dette synes vi er vanskelig å si noe mer spesifikt om da utluftning også skjer via øvre del av buksen og med åpne glidelåser. 

I den kaldeste perioden med minus 20, holdt buksa seg bemerkelsesverdig myk i forhold til andre plagg vi har testet. Isolasjonsevnen oppleves som nesten like god som bomull.

Buksen veier 1120 gr (medium), men kjennes likevel ikke tung på kroppen. Freke sitter smidig og gir god bevegelighet under arbeid. Den har med sitt høye snitt og åpningsmuligheter på bryst og på sidene gode utluftingsmuligheter. Selelåsene på vår testmodell hadde en irriterende tendens til å løse seg ut ved mye bevegelse. 

Buksen er motstandsdyktig mot hundeklør og ingen skader er forårsaket av dette. I testperioden slet vi hull i kne under sesongens første sledetur. Kjøreren ble hengende etter et 13-spann i 40-50 meter på isete vei etter start. Vi hadde ikke montert beskyttelse-pute på knærne slik vi ble anbefalt. Det resulterte i lite hull gjennom tre lag stoff, en tykk ullstillongs samt et blodig kne.

Vi klarte også å revne skrittet på buksen (og innsiden av låret) etter en bråstopp med sleden med påfølgende salto – via et Istind snøanker. Lite snø, mange hunder og godt kamuflerte røtter er vel ikke ukjent tidlig i sesongen. Det er ingen forsterkning i skrittet på Freke, slik som på eksempelvis Klims Togwotee bukse. Når det er sagt, er det vel heller tvilsomt om det hadde stoppet spissen på et sledeanker. Riftet ble effektivt reparert på begge sider med tear-aid.

Redaksjonen anbefaler Klättermusen Freke til hundekjøring på det varmeste. Vi har under testen ikke behandlet buksen med silkehansker. Den høye kvaliteten og funkjonaliteten på buksen imponerer og forsvarer den relativt høye veiledende prisen på kroner 5600.

Klättermusen selges i et fåtall utvalgte butikker i Norge og Freke er tilgjengelig i størrelser fra XXS-XL (dame) og XS-XXL (herre).

Se www.klattermusen.se for mer info.
Faktainformasjon under bildet

Freke0207.jpg

RET-test
Resistance to moisture vapour transmission – Sweating hot plate ISO-1092:
Det finnes en rekke tester som måler pusteevne på tekstiler. RET-testen er kanskje den mest pålitelige da den kombinerer laboratorietester og tester med mennesker som faktisk bruker tekstilene under fysisk aktivitet. Det bør bemerkes at testene gjennomføres med rene tekstiler som ikke er utsatt for møkk, fett og hundesikkel.

RET 0–6: Svært bra eller ekstremt pustende. 
RET 6–13: Bra eller veldig pustende.
RET 13–20: Tilfredstillende eller pustende. 
RET 20–30: Utilfredstillende eller svakt pustende.
RET 30+: Utilfredstillende eller ikke pustende.

Vannsøyle
Vannsøyle angis i millimeter og er det vanntrykket stoffet tåler fra rettsiden før vannet trenger gjennom. Dette testes i laboratorier i henhold til internasjonale testmetoder. En vannsøyle på tekstiler på 3000 mm eller høyere regnes som vanntett.

Recco-brikke
En Recco-brikke er en passiv refleksbrikke som «reflekterer» signalene som en recco-søker sender ut. Brikkene er ofte sydd inn i friluftsklær eller de kan kjøpes løst for å ha i lomma. Signaler kan leses av søker som lydsignaler, omtrent som en metalldetektor. Det betyr at søkemannskapene må ha Recco-søker for at systemet skal være til hjelp. Enkelte Røde Kors-avdelinger, Forsvaret og alpinanlegg har dette i Norge.

Vis mer

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Close