Gps med muskler

Test av Garmin 60-seriens etterfølger, Gps Map 62s. Publisert i Hundekjøring nr. 1 2011. Testet av Arild Stangenes

Garmin lanserte sommen 2010 sin nye GPS map 62 som etterfølger til den aner-kjente og skuddsikre 60-serien som har vært på markedet i over fire år.

GPSmap 62, blir som 60-serien, levert i tre ulike modeller med litt ulike spesifikasjoner. Utseendemessig er de svært like, med unntak av fargen og størrelsen på knappene. Belanor AS, som er Garmin-importør i Norge, markedsfører kun 62s-versjonen.

Hurtigere satelittforbindelse
GPSmap 62s har beholdt de fleste muligheter og funksjonene som man kjenner igjen fra 60csx, som det er naturlig å sammenligne med. Garmin har integrert mye av den avanserte teknologien som brukes i Garmins Oregon-serie som har berøringsskjerm.

Det er som kjent utfordrende å bruke en GPS eller mobiltelefon med berøringsskjerm på en slede i bevegel-se vinterstid. Kalde og våte fingre har også en tendens til å ikke ville komunisere med berøringsskjermer. Mindre utfordrende blir det heller ikke med hansker på en berøringsskjerm. Heldigvis har Garmin videreført knappene på 62s som fortsatt gjør det mulig å betjene GPS-en for oss som er mye ute om vinteren. Når det er sagt, har apple nylig søkt patent på en kaldværs, touchscreen-kompatibel hanske, men det er ukjent om og når denne kommer på markedet. 

Det som virkelig skiller 62s fra 60csx er innmaten. En ny og forbedret antenne og en raskere intern prosessor skal sikre hurtig satelittforbindelse. 62s har også fått et tre-akset kompass som gir riktig kursavlesning selv når enheten ikke blir holdt horisontalt. Den har høyhastighets USB-tilkobling samt mulighet til å overføre spor, veipunkter og ruter trådløst til andre kompatible Garmin-enheter. Nytt er også den store interne minnen på hele 1,7GB i tillegg til at det er plass til en ekstra minnebrikke. Her er det plass til mye kart. 

Den barometrisk høydemåleren som baserer seg på lufttrykk, autokalibreres i tillegg når du passerer punkter på kartet med kjente høyder. Du vil derfor stort sett kunne lese av korrekt høyde kontinuerlig og slipper dermed å kalibrere underveis. 62s kan lagre inntil 2000 veipunkter, 200 ruter, er vanntett og veier 260 gr inkludert batterier. Den har 2,6” fargeskjerm som er lett å lese selv i sterk sol. Enheten har også pulsmåler/skrittellerfunksjon, men da må tilleggsutstyr kjøpes seperat.

Profiler
Gpsmap62s har i menyen fått en egen profilfunksjon. Bruker du gps-en til forskjellige aktiviteter som krever forskjellige innstillinger og oppsett, kan du gjøre dette ved å definere dine personlige innstillinger i profilen for eksempelvis hundekjøring, geocatching og båtkjøring. Innstillingene forblir i de respektive profilene og du slipper å endre oppsettet når du skifter aktivitet.

Enheten driftes av to AA-batterier, noe som gir mellom 16-20 timers drift, avhengig av batterikvalitet, lysbruk og temperatur. Lithium eller NiMH batterier anbefales. 

Kart
Vi prøvde Garmins nye Topo premium kart i målestokk 1:20.000-1:50.000 i vår testmodell. Dette kartverket er et meget detaljert topografisk kart som gir høy gjengivelse av terreng og infrastruktur. Kartet inneholder blant annet alle kartlagte stier, skogsbil og traktorveier. Disse kan i tillegg auto-rutes, noe som gir en svært nøyaktig avstandsberegning fremfor «der kråka flyr»-metoden som på forgjengeren 60csx. Turistforeningshytter, eiendoms- og verne-grenser er også med i dette kartverket. Alle navn i kartet er søkbare og har detaljerte karttips. Kartene kan brukes på pc sammen med gratisprogramet Base Camp. 

Topo premium har også skygge-kart, høydeprofilvisning og 3D-visning. Med de nye topo premium-kartene, oppfatter vi det vanskligere å lese tekst på enkelte stedsnavn i kartet. Farger og detaljer virker også noe uskarpe. Detaljenivået i kartet kan reguleres og er noe bedre i mindre detaljert oppløsning. Dette skyldes muligens at kartene er beregnet for enheter med noe større skjerm. På pc derimot, er de helt konge.

GPSmap 62s støtter programmet Custom Maps. Det vil si at du kan laste inn et hvilke som helst gratiskart fra nettet. Du kan til og med skanne inn løpskart, pdf eller kart fra skianlegg og overføre dem til navigerbare kart.

 Enheten kan benytte programmet «BirdsEye» eller fugleperspektivnavigasjon. Ved hjelp av nedlastbare satelittbilder, kan dette kombineres med de topografiske kartene som er lagt inn på gpsen. For å bruke dette, må det tegnes et eget abonnement. 

Bruk
Førsteinntrykket av enheten når den tas ut av esken er at den virker litt billigere og leketøysaktig i forhold til sin forgjenger. Kvaliteten er likevel god med utvendig gummibeskyttelse, låsemekanisme i metall og beskyttede kontakter på baksiden til usb, ekstern antenne og strøm. I esken følger det med USB kabel, universal festebrakett som kan festes på sykkelstyre, belteklips, karabinkrok og brukerveiledning.

Når enheten er klargjort og klar til bruk, imponerer den imidlertid med velkjente brukervenlighet og raskt satelittfiks. Vi valgte å feste et snøre i gps-en slik at den kunne henge rundt halsen og beskyttet innenfor jakken når den ble brukt til hundekjøring. Dette holder den dessuten varm. Ved rundt minus 10 og kaldere, blir skjermen treg og vanskelig å lese. Vi brukte lithiumbatterier som anbefalt, de er litt dyrere, men de eneste engangsbatteriene som holder oppgitt levetid vinterstid. Akaliske holdt kun 2-3 timer ved kontinuerlig drift.

62s er som sin forgjenger lett å betjene med én hånd i fart, også med hansker på. Selv med gps-en under jakka, har den svært god satelittforbindelse.

Menyen har fått  nytt utseende og er svært intuitiv. Den har mange praktiske kombinasjonsmuligheter for å tilpasse brukerens ønskede parametere, som for eksempel gjenomsnittsfart, hviletid, gangtid osv. Man kan også stille menyen i såkalt klassisk visning slik at den er mer gjennkjennelig for dem som har brukt tidligere modeller fra Garmin.

Opplasting av kart, overføring av veipunkter og ruter mellom pc og gps er uproblematisk.

Det er enkelt å markere egne veipunkter underveis og merke de med eget navn. For å navigere til et punkt på kartet er det bare å flytte markøren med åtteveisknappen i midten til ønsket punkt på kartet og trykke «enter». Markøren forteller deg hva du peker på (myr, hytte, vei osv), oppgir retning, høyde over havet, avstand samt koordinater. 

Tre-akset kompass og autoruting i topo-kartene er store forbedringer i forhold til forgjengerem og dette syntes vi virker svært hensiktsmessig.

Sporlogg-systemet er desverre noe endret eller ufullstendig. Vi mistet flere av våre ruter etter at den hadde passert- 10.000 punkter (10 m. mellom hvert punkt), etter at vi hadde slått den av for dagen, mens Garmin hevder at dette skal lagres automatisk. For å beholde rutene i minnet, må man lagre disse manuelt. Oppgradering til siste software-versjon hjalp ikke på problemet.  

Konklusjon
Gps Map 62s imponerer. Den er både enkel å bruke og har avanserte muligheter for dem som ønsker å kombiner kart og satelittbilder. Den har stor minnekapasitet, er robust og rask. Sporloggsystemet trekker litt ned, men forhåpentligvis blir dette fikset med en oppdatering av programvaren fra Garmin.

Forgjengeren Gps 60 csx er fortsatt tilgengelig i mange nettbutikker til rundt 2000 kroner. Dette er etter vår mening fortsatt en fantastisk bra gjennomprøvet modell for deg som ønsker en pålitelig og god gps til en rimelig penge. Begge har enkle basiskart. Topokart må kjøpes i tillegg.

62s er etter vår mening den mest allsidige versjonen som gir deg masse lagringsplass til detaljerte turkart i 1:50 000 serien.

Pris fra kroner 3000,- i norske nettbutikker. 
Belanor AS, er Garmin-importør i Norge. De markedsfører kun 62s-versjonen.

De ulike modellene i 62-serien:
• 62 er en basismodell med 1.7 gb internminne, men har ikke barometer, kompass, minnekort eller trådløs overføringsmulighet.
• 62s er en mer avansert modell med samme internminne som 62. I tillegg har den barometer, tre-akset kompass, plass til minnekort og mulighet for trådløs overføring.
• 62st, som 62s, men har kun 500 mb ledig internminne da den leveres med forhåndsinnlagt euro- eller us 1:100 000 topo basis-kart.

Vis mer

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Close