Test: Helsport Svalbard 6

Hundekjøring testet Helsports Svalbard 6 Camp X-Treme i 2009.

Tekst Monica Celius/Arild Stangenes Foto: Arild Stangenes

Har du savnet god plass i teltet på vintertur?

Hundekjøring fikk prøve Helsports helt nye Svalbard 6 Camp X-trem. Vi har brukt Svalbard 3 i lav versjon i flere år og har meget gode erfaringer med dette, men vi har alltid savnet plass. Vi var derfor spente på hvordan et såpass mye større telt ville fungere på høyfjellet.

I løpet av 16 døgn fikk vi prøvd det i sludd og snø, minus 18 og med vind opp til kulings styrke på åpent høyfjell. Selv uten levegg fungerte teltet utmerket i kuling, kun med bruk av stormmatter og en kombinasjon av Helsports 31 cm og 50 cm sn¿plugger. Disse pluggene må kjøpes separat. Teltets aerodynamiske utforming er svært god og det er tilstrekkelig mange barduneringsmuligheter. Svalbard-serien til Helsport er vel utprøvd og har vært brukt på ekspedisjoner over hele kloden.

Teltet finnes i 3,5- og 6-manns versjoner, og har også en liten stebror som heter Trollspiret 2. Den største forskjellen på denne nye modellen er at hele stangkonstruksjonen er blitt endret i forhold til tidligere modeller. Teltet har nå kun kryssende stenger, dvs, to kryss i stedet for ett. Dette ble gjort for at teltet skal kunne tåle mer vind og snø enn sin forgjenger. Stengene tres inn i stangkanalene i ytterteltet fra en side og har endekopper i enden av stangkanalen. Låsekoppene er justerbare.

2009-modellen er også blitt 10 cm høyere, 25 cm kortere og noe breiere i kortenden. Nytt av året er også praktiske strikker for oppkveilede barduner. Innvendig høyde er hele 150 cm, og innerteltet måler ca 250 x 270 cm. Dette er svært behaglig for høye mennesker og gir god plass for fire-fem voksne på tur.
Forteltet måler ca 250 x190 cm, noe som gir god plass til utstyr, matlaging og en eventuell kulde/arbeidsgrop. Utgangen bak er også grei hvis man er flere mennesker eller som alternativ utgang hvis vinden skulle snu. Innerteltet er hengt opp i låsekroker i ytterteltet. Hempene er fargekodet slik at det er enkelt og raskt å henge opp

I taket på innerteltet finnes et praktisk tørke- eller oppbevaringsnett. Innvendige hemper muliggjør også tørkesnoroppheng. Det er også praktiske oppbevaringslommer i innerteltet. Teltet kan fint transporteres i sleden og settes opp med innerteltet sammensatt. Oppsett er enkelt når man er blitt kjent med det. Det kan være litt knotete å få stengene gjennom krysset og inn i endekoppene med innerteltet innmontert. Teltet har et godt ventilasjonssystem noe som ga lite kondens selv med fire hunder i teltet.

Vis mer

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Close