Test: Pariserpulken

Pariserpulken er en billig og enkel pulk som de siste årene har blitt veldig populær. Vi har testet den over flere sesonger og under svært ulike forhold.

Testet av Linn Kristin Novis. Fra Hundekjøring nr. 1 2012

Pariserpulken er støpt i et orange hardplastmateriale og er en klassiker for bruk i polare strøk. Den egner seg godt både på ekspedisjoner til Sydpolen og Grønland og som transportbrett til og fra hytta. Pulken er åpen og uten overtrekk og er anbefalt å lastes opp til 60 kg. Vekta er på skarve 2,2 kg, lengden er cirka 150 cm og innvendig er den 40 cm bred. Vår erfaring er at den mest praktiske måten å få med seg pikkpakket på er å pakke i bager og feste disse ved hjelp av lastestrikker på pulken.

Sjur Mørdre har utviklet en type bag som er tilpasset Pariserpulken. Denne er laget i et nylonmateriale som puster og holder snøen ute. Bagen er designet for polare områder med minimalt nedbør, og er derfor ikke vanntett.
 
Dragløsninger
Vi har testet ulike dragløsninger for Pariserpulken. På polare ekspedisjoner og turer hvor terrenget ofte er flatt, brukes taudrag. Det er to hull til draget i fronten av pulken. Her brukes et 9 mm strømpetau tredd gjennom hvert hull slik at det blir en løs løkke. Vi har så festa en skrukarabiner i løkka, og i den andre enden av karabineren festa dragtauet. Dette ender i ei tilsvarende løkke med en karabiner i dragsela. Det kan være greit å forlenge løkka i dragsela med en kraftig strikk slik at rykket fra pulken blir jevnt fordelt. Langs kanten av pulken er det en rekke hull som vi har tredt et 5 mm strømpetau gjennom, og dette brukes til å feste bagasjen ved hjelp av tversgående strikk. Denne løsningen brukte vi blant annet på en to ukers skitur på Svalbard; ruta gikk for det meste over store breer og løsningen fungerte optimalt. Nedoverkjøringa gikk overraskende greit – vi tok pulken mellom bena og akte nedover. Moro! Ved å bruke taudrag har du også lettere tilgang til pulken ved å dra den til deg og nappe ut snacks, kamera eller hva du måtte ønske. Er du av den kreative sorten kan du eksperimentere med ulike taudragsvarianter. På lengre turer er det dessuten mange som foretrekker å koble to pulker etter hverandre for å få fordelt vekta.

Vi har også testa pulken på fastlandet. Her fungerer stivt drag bedre ettersom terrenget er mer kupert. Ved å feste Fjellpulkens standard- eller ekspedisjonsdrag i front av Pariserpulken vil den bli mer stabil og greiere å håndtere i utforkjøringer og skrånende terreng. Vi har vært på flere ukeslange turer og denne løsninga har fungert godt uten noe krangel. Draget festes ved å tre 3 mm tau gjennom begge hullene i front. Du kan i tillegg bestille Fjellpulkens standard dragfeste med skinnreimer som du monterer fast selv.

Ved lengre skiturer kan du legge to pulker opp i hverandre slik at du har en i reserve ved behov.
Vi har i tillegg prøvd å feste et en-spanns hundedrag til Pariserpulken. Den ser ut til å takle prøvelsen. Draget festes på samme måte som det stive draget og kan gjerne stives av med et plastrør eller lignende. Fordelene med dette er at bikkja får en lettere pulk å dra (dermed kan den lastes mer), og du trenger ikke være altfor redd for skrammer og riper i pulken. I begge tilfeller har vi snørekjørt med én hund. Vi har lagd en løkke i fronten på dragsela tilsvarende det som er bak, og hekta bikkjelina på med en liten karabiner. Dragsela får rykk i begge ender og det blir en viss slitasje på dragseleringen. Vi har vært flere måneder på tur med denne løsninga og synes at den fungerer.

Det eneste aberet med Pariserpulken er at den har en lav kant som ofte graver seg ned i snøen som samles i pulken. Men det er ikke et stort problem.
 
Konklusjon
Pariserpulken er et genialt alternativ i forhold til andre pulker på markedet. Ved å veksle mellom de ulike dragløsningene er pulken fleksibel i bruk. Pariserpulken tåler en trøkk, og er i verste fall ikke dyr å fornye.

Lasteevne opptil 60 kg. Vekt 2,2 kg. Lengde 150 cm. innvendig bredde 40 cm. Veil. priser Pariserpulk   kroner 649. Pulkbag hel kroner 499. Pulkbag halv kroner 249. Forhandles av blant andre Sportsnett

Vis mer

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Close