Tips: Crash test huskies

Se for deg at du står bak sleden eller snørekjører på en utfordrende trase. Du tenker at her hadde det jammen vært morsomt å filma en snutt til hjemmesida. Men det går ikke, for du må ha begge henda på bøyla eller på strikken. Utfordringen kan løses med et såkalt hjelmkamera. Det kan festes til hodet, sleden, skituppen eller hunden.

 

Av Arild Stangenes. Publisert i Hundekjøring nr. 1 2010

Systemet gir deg mulighet til å filme fra alle tenkelig vinkler, med hendene fri. Resultatet blir akkurat som vi ser på Eurosport når rally­bilen det filmes fra innvendig, går fem ganger rundt og smadrer i et tre mens kartleseren banner mellom stønnene og skingrende glassbiter.

Redaksjonen gikk for en tid tilbake til anskaffelse av en Pov 1.5 som er et av de mer robuste systemene på markedet. Fordelen med dette kamerasystemet i forhold til de mer tradisjonelle videokameraene, er at den er svært kompakt, enkel i bruk, og har et system som er svært robust. Komponentene er støtsikre, vanntette og støvtette for bruk i de mest krevende omgivelser. Systemet ble utviklet i samarbeid med det amerikanske forsvaret.

Kameraet har et svært god ergonomisk brukergrensesnitt og tillater enhånds betjening via en liten trådløs fjernkontroll som kan festes nær sagt hvor som helst og betjenes med polvott.

Selve lagringen skjer på SD(HC)-kort som igjen betyr at støt og slag ikke har innvirkning på resultatet. Filmkvaliteten kan ved behov justeres. Beste kvalitet er på 720 x 480 og 30 bilder per sekund. Dette gir cirka 3 timer opptak på et 4 gb-minnekort og 6 timer på 8 gb. Pov-en har en lcd fargeskjerm og innebygget mikrofon og høyttaler. Systemet bruker fire AA-baterier, og det gir mellom 6-10 timer filming, avhengig av innstillinger på kamera og kvalitet på batteriene.

Settet inneholder også et 110-graders vidvinkelkamerahode, innebygget opptaker, trådløs fjernkontroll og programvare for å behandle opptakene dine. Et modulært monteringssystem følger også med i pakken, og gir utallige festemuligheter for kamerahodet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 pov15.jpg

Redigering og opplasting til pc og mac er enkelt. Systemet bruker mpeg4-format. Overføring av 1 time film fra Pov til pc tar cirka 4 min med et 50x sd-kort. Et tradisjonelt dv-kamera bruker til sammenligning 1 time, og bruker i tillegg 12 gb av harddisken din. Redigering av råfilm kan for eksempel gjøres i windows moviemaker, som er standard prog­ramvare på de fleste pc-er.

Pris i Norge: fra ca kr 6500,-
Pris i USA: fra ca kr 3500,-
Nettsider: www.vio-pov.com

Her (Dog sledding Norway) kan du se et eksempel på film laget med Pov.

Vis mer

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Close