Utstyr i trange tider

Hundekjøring er dyrt, og derfor må man av og til finne steder å kutte kostnader. I jakten på lavbudsjettsalternativer for trange tider har vi funnet noen perler. Dette er klær som gjør nytten, noen ganger like bra som svindyre alternativer andre ganger enda bedre.

Av John Harald Knutsson

Jeg fornærmer sikkert en og annen «fattig» hundekjører ved å påpeke hvor kostbart hundekjøring er, at det er en fritidsaktivitet for folk med både tid og penger til overs. Særlig siden de fleste, nettopp på grunn av hundekjøringen, aldri har tid og penger til overs. Noen har sikkert regnet på utgiftene som går med årlig for å drive med hundekjøring på et anstendig nivå. Jeg orker ikke tenke på det, men man kunne definitivt hatt råd til både Audi, golfkøller, medlemskap i en anstendig golfklubb for fiffen samt en anstendig leilighet på Majorstuggu for kostnadene som følger med en litt over gjennomsnittlig utstyrt kennel. Men så er det vel ikke så mange hundekjørere som drømmer om Audi og kåk på vestkanten.

Men dyrt er det og av og til må man finne steder å kutte kostnader. I jakten på lavbudsjettsalternativer for trange tider har jeg funnet noen perler. Dette er klær som gjør nytten, noen ganger like bra som svindyre alternativer andre ganger enda bedre. 

Vi har funnet mesteparten av dette utstyret hos et militærutsalg på Råholt, men om du ikke har noe slikt i nærområdet kan du sjekke ut

www.forsvarsbrukt.no eller www.fmu.no

Gjenbrukt er velbrukt
Et annet finanskrisetips er Fretex. Her har jeg funnet en rekke gode ullgensere til godt under hundrelappen. Selv de mest forfengelige, som ikke føler seg komfortabel med second-hand klær til fest, kan sikkert bruke en brukt ullgenser under parkasen uten å skjemmes. Dessuten er gjenbruk sympatisk med tanke på miljøet. Selv fant jeg en herlig fargesprakende genser med logoen til den eksklusive klubben Oustøen Golf & Country Club brodert på, en klubb det koster en kvart mill. å bli medlem av. Det føles godt å tre denne nå ganske skitne og slitte genseren over hodet for å gå ut i hundegården for å møkke.

 

Bomullsanorakk: 180,- 

Anorakken på bildet over, kom jeg over på et militærutsalg på Råholt. Den er stor og romslig og lett å trekke utenpå hva du enn måtte ha under. Hetten er svær, med god plass til en stor pelslue, eller hjelm om du er av den forsiktige typen. Den har to store lommer i front og stramming nede og i livet, samt skrittstropp. Snøringene er enkle å betjene med votter, det samme er knappene i halsåpningen. 

Jeg har brukt den gjennom sesongen i alt fra tett snøvær rundt null grader til minus tjue. Når det snør på et par minus legger snøen seg på jakken og smelter av kroppsvarmen. Da blir jakken fort litt fuktig, men dette kan forbedres noe med Fjällrevens Greenland Wax eller en runde bomullsimpregnering. Jakken har en superenkel konstruksjon i robust, tettvevd bomullsstoff som virkelig gjør nytten til hverdagsbruk både i hundegården og på treningsturer. 

Om man er litt nevenyttig og har en symaskin stående kan man lett utbedre jakken med pelskant, forsterkninger på utsatte steder og kanskje noen borrelåser på lommene for å unngå å miste lommeboka om man skulle gå på en velt. Tar jeg ikke helt feil brukte unge, lovende Martin Reitan en modifisert versjon av denne jakken på et NRK-innslag i forkant av Femundløpet Junior.

Mange friluftsveteraner av den gamle skolen fnyser av nyvinninger som GoreTex, HellyTech, Hyvent og eVent. Norrøna har en versjon av sin Svalbard Arktis i bomull, Fjällreven har sitt G-1000 materiale som hovedsaklig består av bomull, og om du setter deg med en skål rømmegraut på Dyranut midtvinters vil du se at svært mange durkdrevne fjellfolk sverger til dette tradisjonsrike materialet. Jeg skal ikke predikere bomullens overlegenhet, men denne jakken til 250,- får deg trygt gjennom hverdagsturene og hundegårdstrabasene, så kan du spare den flunkende nye Skookum-parkasen til du står på start i Røros eller Alta. 

 007.jpg

Forsvarets mellombukse, ull: 180,-

Noen plagg er det neste overflødig å si så mye om, forsvarets mellombukse i ull er uslåelig. For en hundrelapp eller så gir den isolasjon som overgår det meste. Løst strikket slik at den skaper et isolerende luftlag mellom yttertøyet og undertøyet. Lang nok i livet så at du kan trekke den godt opp over ølvomma og litt kort i beina så den ikke klumper seg i nesnalobbene. Kanskje det minst sexy aprés-ski/mush plagget som finnes, men du vet du er blant venner om du føler deg trygg nok til å spankulere rundt i denne på hytta etter turen. 

012.jpg

Overtrekksvott med innervott, ull: 75,-

Votter er ikke bare bare, eller only only som en viss bilist pleier å si. Som småbarnsfar er det å ta på votter på en toåring omtrent like frustrerende som å skifte diarébleier. Som hundekjører opplever man innimellom noe liknende, til man endelig finner de perfekte vottene, naturligvis. En ting er at votten er god når man har fått den på og strammet til, noe annet er om man skal sjekke klokka eller ta på en potesokk. Kvaliteten på en vott er ikke utelukkende knyttet til om den holder deg varm på hendene, for meg handler det kanskje aller mest om hvor frustrerende den er å ta av og på. 

Materialet i disse overtrekksvottene er såpass stivt at de ikke krøller seg rundt håndleddet når man sjekker klokka og åpningen er såpass stor at man lett får dem av og på, utenpå jakken. Strammingene, en rundt håndleddet og en oppe, er veldig lette å håndtere med den andre votten på. Innervottene i ull er helt greie, men det er plass til en tjukkere variant om man ikke synes de isolerer nok. Stivheten i materialet er en fordel når votten skal av og på, men det gjør at den ikke er optimal til å gripe med og det er et helvete å tørke snørr med dessverre. Det er riktignok et noe mykere materiale i håndflatene, men dette hjelper bare marginalt. Likevel er dette utvilsomt en helt fantastisk, og bortimot uslitelig.

bilde.jpg

Forsvarets mellombukse, vattert: 50,-

Denne har vi ikke fått testet grundig ennå, men syntes det var på sin plass å nevne den likevel, siden vi har fått den i hus. Mange husker jo gode gamle Anna fra forsvaret, jeg har selv gode minner fra hennes varmende omfavnelse, men det er 20 år siden og om hun har tålt tidens tann er usikkert. Vattert «boblebukse» med knepping nedover sidene slik at man lett kan ta den av og på, strikk og snøring i livet. At den varmer er det liten tvil om, men om den er noe særlig i høy aktivitet kan vi ikke gå god for. Vi kommer tilbake med en rapport om dette senere. 

Vis mer

Relaterte artikler

Legg igjen en kommentar

Close