Vaksineres på statens regning

Foto: Thomas Ritter

Til en prislapp på 4,5 millioner kroner sørger staten for at sledehundene på Grønland blir vaksinert, chippmerket og registrert i en nasjonalt register.

– Per i dag estimeres det omkring 18 000 hunder på Grønland, og det har lenge vært et problem at mange blir syke og avlivet. I januar 2016 ble i alt 70 av 260 sledehunder avlivet i Qeqertaq i løpet av kort tid, melder High North News. Det satte fart i myndighetene på Grønland, og i år kom det endringer som innebar lovfestet obligatorisk vaksinasjonsprogram, merking og registrering av hundene.

– Sledehunden er en del av Grønlands historie, og blir brukt i stort omfang av landets jegere og fangstmenn til jakt og transport av bytte. Og vi gjør hva vi kan for å beskytte disse hundene, både med hensyn til deres vel og ve, men også for at Grønlands livsgrunnlag og kultur skal kunne bestå i fremtiden, sier minister for Fiskeri og Fangst, Hans Enoksen i en pressemelding.

Johanne Sundby, som er lege og hundekjører, besøker for tiden Grønland for å holde kurs i vestkystbyene Nuuk og Ilullisat.

– Hundene her har det kanskje ikke helt topp sammenlignet med norsk standard. De står på kjetting fra de er seks måneder, og det er ikke lov med løse hunder her. Da blir de skutt. Jeg vet og har hørt at mange av dem er ikke særlig sosialiserte, men jeg har likevel møtt forbausende mange søte og menneskeglade hunder her, forteller Sundby til  High North News.

 Du kan lese hele saken her.

Vis mer

Knut Sandersen

Nettredaktør og markedssjef for Hundekjøring, med tyve års erfaring fra nyhets- og sportsjournalistikk.

Relaterte artikler

Close